Hoe

Mindfulness betekent het trainen van de aandacht. We oefenen om aandacht te brengen in het hier en nu. Vaak zijn we verloren in gedachten over gisteren of morgen waardoor we veel stress ervaren. Met mindfulness leren we aandacht te hebben voor wat we precies ervaren op elk moment: je kind dat rustig tekent, een knuffel, een kop koffie,…

We leren ook vriendelijk om te gaan met onze gedachten, gevoelens en sensaties in het lichaam, of ze nu prettig of onprettig zijn. Kinderen en ouders leren om van binnenuit kracht op te bouwen en meer zelfvertrouwen, rust en tevredenheid te ervaren in het nu. We leren anders omgaan met uitdagende situaties. We kijken vaak erg kritisch naar onszelf. Met mindfulness leert je vriendelijker te zijn voor jezelf en bovenal jezelf te accepteren, precies zoals je nu op dit moment bent.

 

A. MINDFULNESS VOOR KINDEREN

Kinderen leren mindfulness aan in kleine groepjes en op een speelse manier in 8 lessen.

1. Introductieles

Er worden introductielessen gepland voor kinderen, samen met ouders, waar ze vrijblijvend kunnen komen proeven of mindfulness hen zou kunnen helpen. Hier vind je de data.

 

2. 8 weken cursus in groep

De cursussen gaan door in groepjes van min 3 – max 5 kinderen. Ouders zijn aanwezig in de sessies met de kinderen. De cursus bestaat uit 8 sessies. We komen 1 keer per week samen voor 1u30. De groepjes worden georganiseerd per leeftijd:

– kinderen 6-9 jaar 

– kinderen 9-12 jaar

– tieners 10-14 jaar

Is je zoon/dochter onder/boven de leeftijdsgrens, contacteer mij en we bekijken wat mogelijk is!

Elke sessie is een afwisseling van speelse en actieve oefeningen:

 • concentratieoefeningen
 • ontspanningsoefeningen
 • eetoefeningen
 • bewegingsoefeningen
 • inzichtsoefeningen
 • communicatie oefeningen

De eerste sessies leren we luisteren naar ons lichaam. Dan leren we kijken naar onze gedachten (Kwebly en Grommy) zonder dat we ze moeten geloven. De laatste sessies leren we omgaan met emoties en jezelf te accepteren en lief te hebben. Er is geen voorkennis vereist!

Inclusief:

 • 8 lessen van 1u30
 • eetoefeningen
 • werkmateriaal
 • oefenschrift
 • CD-boekje met verhaal en 15 luisteroefeningen voor thuis of MP3 bestanden

 

Heleen (12 j aar): “Grommy zorgt ervoor dat ik niet zo helder meer kan denken en snel boos word. Ik heb geleerd dat deze gedachten niet hoef te geloven!”

Luka (6 jaar): “Het heeft mij super goed geholpen. Ik voel me beter in mijn vel. Het is super leuk!”

Lisa (9 jaar): “De mindfulness oefeningen waren leuk. Ik kan me nu beter concentreren. Soms mogen we ook tekenen. Ik vond Rose ook leuk!”

Jan (8 jaar): “Ik vond het echt leuk. Ik zou graag voort doen. 🙂 Het was echt top!”

Elizabeth (11 jaar): “Ik vond dit gewoon super tof. Alleen die plek al was al super tof om daar binnen te komen en super leuke oefeningen. Een aanrader!”

Pieterjan (10 jaar): “Ik ontdekte dat mindfulness meer is dan ontspannen op woensdag namiddag, het helpt me ook thuis!”

 

3. De Geluksvogels

10 sessies Geluk voor Kinderen:

We lezen samen elke les een verhaal rond een geluksvogel en gaan dan met het thema aan de slag met spel en oefeningen!

10 vogels met elk een eigen kwaliteit: zorgen voor mijn lichaam, mezelf zijn, omgaan met mijn emoties, mijn kwaliteiten en krachten, mijn doelen stellen, mijn relaties met anderen, openheid, de wereld opmerken en waarderen, geven geeft geluk en nieuwe dingen proberen.

In een klein groepje samen met mama of papa.

Op basis van de Bestseller en wetenschappelijk onderbouwd De World Book of Happiness van Leo Bormans.

 

4. Vervolg

Het is niet altijd gemakkelijk om na de cursus mindfulness in je leven vast te blijven houden. Het is best lastig om deze vaardigheden toe te passen op moeilijke momenten en het geleerde vol te houden. Daarom zal ik doorheen het jaar verschillende oefenmomenten, op een creatieve manier gaan we aan de slag met mindfulness tijdens de verschillende mindful kidsweekenden.  Dit als impuls om verder te beoefenen en even terug een rustpuntje te vinden in het drukke leven.

 

Mindful kidsdagen

1-2 dagen mindfulness speels en creatief beoefenen

Een mindful creatief kamp waarin we thema’s zoals omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens, ons zelfzekerder voelen, omgaan met pesten,… samen onderzoeken! Groepstherapie op maat van jouw kind. Enkel voor kinderen

Inclusief materiaal: opnames van de oefeningen om ook thuis verder te gebruiken, creatief materiaal, hulpblaadjes en therapeutisch materiaal op maat van kinderen, uitstap… exclusief lunchpakket

Ook mogelijk om in te schrijven voor 1 dag

Voor kinderen 7-12 jaar, de groep wordt samengesteld naargelang leeftijd

 

B. MINDFULNESS VOOR OUDERS:

1. Introductieles

Niet alleen kinderen hebben veel stress, jullie als ouders ook! Wil jij ook meer aanwezig zijn in je gezin en meer compassie en rust in het drukke gezinsleven? Tijdens de introductieles kun je vrijblijvend komen proeven wat mindfulness inhoudt.

2. 8 weken cursus mindful opvoeden

In deze mindful opvoeden cursus leer je je eigen grenzen voelen, ervaren dat je goed genoeg bent en dat je helemaal niet alleen staat in de dagelijkse hectiek en strijd van het opvoeden. Je leert praktische tools om de dagelijkse stress te overleven en om (terug) in verbinding staan met je kind(eren). De nadruk ligt op je relatie met je kind en hoe jij als ouder in de opvoeding staat.

Inclusief:

 • 8 lessen van 2u
 • thee en chocolade
 • werkmateriaal: boek met uitleg en oefeningen
 • MP3 bestanden

 

3. Jaarcursus mindful opvoeden

We komen 1 keer per maand samen om het thema mindful opvoeden te onderzoeken. We doorbreken de eenzaamheid en het taboe rond onze machteloosheid, onzekerheid, faalangst, boosheid. We hebben het allemaal soms moeilijk en kunnen elkaar hierin ondersteunen. We ontdekken onze reactieve patronen in opvoeding en leren op een andere manier te reageren op stress en conflict. Een programma waarin we terug voeling krijgen met onze grenzen, terug leren ademen in het midden van de storm en terug leren zorgen voor onszelf. Je krijgt elke maand oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan. We volgen elkaars groei een jaar door.

Dit is een wetenschappelijk onderbouwd programma vanuit de Universiteit van Amsterdam. Onderzoek toonde positieve effecten op de ouder, maar ook indirect op de kinderen in het gezin!

Het omvat 10 sessies, 1 elke maand, uitgezonderd tijdens de zomervakantie

4. Vervolg: Oefensesssie

Het is niet altijd gemakkelijk om na de cursus mindfulness in je leven vast te blijven houden. Het is best lastig om deze vaardigheden toe te passen op moeilijke momenten en het geleerde vol te houden. Daarom zal ik doorheen het jaar verschillende oefenmomenten organiseren voor ouders én kinderen.  Dit als impuls om verder te beoefenen en even terug een rustpuntje te vinden in het drukke leven. Dit zijn meer gevorderde momenten, met meer beoefening. Een echte onderdompeling en voortzetting van mindfulness. Een avond helemaal voor jezelf om tot rust te komen. Met veel beoefening. Open voor alle, met en zonder ervaring met mindfulness!

 

 

C. Individueel

Heeft je kind het met iets specifiek moeilijk?

Soms wensen kinderen en ouders persoonlijke begeleiding, op maat van hun vragen.  In de individuele therapie gaan we samen op zoek naar jouw krachten en valkuilen. Creatief, mindful, samen. Met respect voor jouw eigenheid. Telkens opnieuw stel ik het thema zelfacceptatie en zelfzorg centraal.

We beginnen met een intake met ouder en kind en stellen samen de doelen op.

Hierbij is het ook mogelijk om een individueel mindfulness traject ouder-kind te volgen.

te De Boskeet, Boskeetstraat 48, 9031 Drongen

 


 

Verwachtingen?

Het is belangrijk dat je elke sessie aanwezig zijn gezien het programma elke les voortbouwt. Je krijgt een oefenmapje en een CD/mp3 bestand mee om dagelijks thuis te oefenen. Dit neemt +- 15 min tijd per dag. Hoe meer je oefent, hoe meer mindfulness  kan helpen. Het is als het planten van zaadjes die groeien bij voldoende oefening en zorg. De steun en hulp van jullie als ouders hierin is essentieel voor de kinderen!

Wat is mindfulness dan niet?

Mindfulness in groep is geen individuele psychotherapie. Jouw kind leert wel op een positieve manier omgaan met zijn gedachten, gevoelens en gedrag. En dit heeft vaak een zeer gunstig effect op de problemen en het welbevinden van jouw kind. In groep leert je kind ook dat hij/zij niet alleen is die het soms lastig heeft. We leren samen anders om te gaan met de hoogtes en de laagtes van ons leven.

Wens je nog meer hulp op maat? Wees welkom op het individueel aanbod!

 

 

%d bloggers liken dit: